Küldetésünk

Minél több embernek szeretnénk felhívni a figyelmét a megváltozott élettér okozta nemkívánatos következményekre, és megoldást nyújtani a negatív ökológiai hatások, ökológiai stressz káros következményeire. Ezek egyike a házi és munkahelyi öngondoskodás, az önvédelem, a biztonságos életvitel és élettér megteremtése. Eszközt és tudást adunk, amely segítségével minden ember egyéni módon, a maga számára teremti meg egyensúlyát a folyamatosan változó világban, az élő rendszerekben, kialakítja harmonikus együttműködését a környezetével.

Küldetésünk és értékrendünk
Fókuszban az élő és az életminőség védelme

Küldetésünk, hogy a tudomány eredményeivel és innovatív megoldásokkal, eszközökkel és átadott tudással egy jobb életminőséget, biztonságosabb életvitelt és életteret teremthessenek a hozzánk fordulók. A tudomány és a biotechnológia ígéretes lehetőségeit olyan többlépcsős, holisztikus módszerek, terápiák kidolgozásában kamatoztatjuk, amelyekkel megvédhető vagy helyreállítható lehet az egészség. Minden cselekedetünkkel azon vagyunk, hogy teljesítsük küldetésünket, a hozzánk forduló emberek érdekeit szolgáljuk. Ennek a célnak a megvalósítása során pedig meghatározó értékeinket tartjuk szem előtt.

• A tudományra és szakértelemre építünk
• Etikusság, türelem, szeretet
• Értéket teremtünk a hozzánk fordulók számára
• Kölcsönös megbecsülés és bizalom
• Részvétel és felelősségvállalás
• A minőséget képviseljük

Miért van szükség az élettér biztonságossá tételére, az adaptációra és az önvédelemre? Napjainkban az élet minden területén egyre több új, idegen hatás éri a szervezetet. Selye János, a huszadik század egyik legnagyobb hatású orvos-kutatója (1907-1982), a stressz elmélet megalkotója szerint stresszor minden olyan provokáló tényezők, mely hatása a szervezetben stressz reakciókat okoz, a szervezetet alarm-reakcióra, majd adaptációra készteti.

 

Mik lehetnek a megváltozott környezetünk stresszorai?
Lehetnek fizikaiak (például hirtelen hőmérséklet ingadozások a megváltozott klíma miatt, antropogén tényezők – levegő szennyezettsége, technogén elektromágneses sugárzások – számítógép, mobiltelefon, a természettől és a földtől való eltávolodás a többszintes és euro-komfortos épületekben, klíma („megbetegítő ház szindróma”), hirtelen időzóna változások, környezetváltozások az utazások következtében), fertőzések (régi és új vírusok, gombák, baktériumok), továbbá adódhatnak a helytelen vagy nem természetes, nem organikus, a szervezet számára idegen – mesterséges alapanyagú táplálkozásból. Selye János szerint egyes gyógyszerek is lehetnek stesszorok.

Hogyan hat ránk a stressz, annak is legveszélyesebb fajtája – az ökológiai stressz?
Selye János kutatásai értelmében bármelyik stresszor ugyanazt a hatást váltja ki a hipotalamo-hipofizeo-adrenális rendszeren keresztül. Csak a tudat tesz különbséget a stresszorok közt. Ha ma élne, és ma folytatná kutatásait, sok meglepetéssel szolgálna és a stresszorok sora még tovább bővülne. Napjaink pestise, a pánikbetegség is az öko-stressz számlájára írható.

Mi a kockázata és a következménye a stressznek?
Amennyiben a stresszhez történő adaptációs fázis hosszú – az „alarm-állapot” elhúzódik, és nincs közben elegendő pihenő (nyugalmi időszak) – mint ahogyan a legtöbb embernek nincs, akkor kimerültség, koncentrációzavar léphet fel, és letargikus állapotba kerülhet a szervezet.
Krónikus stressz hatására számos, úgynevezett pszichoszomatikus betegség is kialakulhat: allergiák, autoimmun betegségek, gyomorfekély, asztma, hipertónia, krónikus fejfájás, pajzsmirigy-túlműködés, álmatlanság, irritábilis vastagbél szindróma, szívinfarktus, egyes bőrbetegségek, impotencia, valamint alkoholizmus, kábítószerfüggés, pszichoneurózisok, poszttraumás stressz rendellenesség, pánikbetegség és depresszió. Egyes megfigyelések szerint rosszindulatú daganatok is kifejlődhetnek súlyos és tartós stresszállapot eredményeként.
Egészségünk megőrzése érdekében tehát nem elég csak egy szűk spektrummal – a jól ismert érzelmi stresszekkel – foglalkozni, hiszen az ökológiai és fizikai stresszorok erős és sok esetben kivédhetetlen hatásai, melyeket nem tudunk a saját hozzáállásunkkal és tudatunkkal irányítani, messze felülmúlják az érzelmi stressz okozta káros hatásokat. A megváltozott környezeti hatások következtében a szervezet folyamatos készenléti állapotba kerül – „alarm – állapot”, melynek következménye a kimerülés, az életenergia elveszítése. Ha ehhez még hozzájárul az érzelmi stressz is, akkor a negatív következmények hatványozódhatnak.
Mit tehetünk, hogy növeljük szervezetünk ellenálló képességét a halmozott és sokféle stresszor károsító következményeivel szemben?
Mit tegyünk, hogy növeljük adaptációs képességünket és csökkentsük a megváltozott életterünk ránk gyakorolt agresszív hatásait?
Orosz tudósok már évtizedekkel ezelőtt figyelmeztettek a technicizált civilizációs világ okozta egészségkárosító következményekre, és olyan természet ihlette, biokibernetika elveit megvalósító, hordozható eszközöket fejlesztettek ki, melyek természetes élethullámok segítségével segítenek adaptálódni, feltöltődni, egészségesnek maradni, visszakapni és megőrizni egyensúlyunkat az új, megváltozott világunkban. Segítségükkel biztonságosabbá tehetjük életterünket.

A küldetésünk és missziónk az, hogy minél több embernek felhívjuk a figyelmét a megváltozott élettér okozta következményekre és utat mutassunk a biztonságos megoldások felé.